7 Znakova toksičnog prijateljstva

* Prijateljica je ljubomorna na vas:

Ljubomora, koju treba razlikovati od zavisti, može da bude veoma otrovna za prijateljstvo. Ljubomora je kada pomislite: „Želim ono što je njeno, zašto jednostavno ne nestane?“ A zavist je samo: „Volela bih da imam ono što ona ima“. Ljubomorna prijateljica poželeće da vas udalji iz svog života jer zaista želi ono što je vaše i više ne može da vas zbog toga podnese u svojoj blizini. Drugarica koja vam zavidi takođe bi volela da je u vašoj koži, ali će vas gledati kao uzor ili inspiraciju, i takmičiće se sa vama da bi vas i nadmašila.

* Vaša prijateljica je „otirač“:

Zamorno je uvek biti u društvu nekoga ko je toliko popustljiv.

* Nije tu kada vam treba:

Ponekad je teško uvideti da li vam je neko zaista istinski prijatelj sve dok se ne nametne neki bitan momenat u životu kada vam je neophodna podrška. Dakle, sve u životu ide glatko, a onda, odjednom, razbolite se, ostanete bez posla, udate se, izgubite voljenog, i shvatite da prijateljica za koju se mislili da će vam biti oslonac uopšte nije tu za vas. Ona se ne raduje sa vama kada za to imate razloga, niti vam pomaže kada je to potrebno. Nekim ženama tek ovakve, iznenadne životne situacije, pomognu da uvide da imaju toksičnu prijateljicu.

* Prijateljica vas iscrpljuje:

Osećate da ste uložili svu fizičku i emotivnu energiju u nju, a zauzvrat ništa niste dobili.

* Nemate iste vrednosne sisteme, imate različite poglede na svet:

To je znak za uzbunu da vam to nije prava prijateljica, jer je ne poštujete zbog njenog ponašanja i stavova.

* Ulažete u prijateljstvo, ali ništa ne dobijate zauzvrat:

Ovo je slično prijateljstvu u kojem vas drugarica iscrpljuje, ali to nije samo emotivno davanje i primanje. Ako stalno vi zovete prijateljicu i menjate svoje planove i izlazite da biste bili uz nju, ali ona ne pravi nikakav napor da bi izašla zbog vas, onda niste ravnopravne u prijateljstvu.

* Prijateljica vas opterećuje nekom tajnom:

Veruje vam, pa vam, na primer, poverava detalje svog neverstva, ali čuvanje tajne za vas je preveliko breme pa radije želite da vam ništa nije poverila. Ako ste zaista bliski sa tom osobom i njena tajna pogoršava kvalitet vašeg života, vreme je da se toga oslobodite.
Kako se osloboditi toksičnih prijatelja? Ako ste u ovim opisima prepoznali neko od svojih prijateljstava, možete da se distancirate od te osobe i prijateljstvo pošaljete u zaborav. Ali ako želite da preispitate vezu i unapredite prijateljske odnose, iskren razgovor i priča o tome kako se osećate je neophodna. Rizikovaćete da izgubite tu osobu, ali istovremeno možda ćete učiniti da prijateljstvo postane kvalitetnije.
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

You don't have to be perfect to let somebody love you. Remember, being yourself is the best way to make somebody fall in love with you :) ♥

Tailor Swift

"When I was a little girl I used to read fairy tales. In fairy tales you meet Prince Charming and he's everything you ever wanted. In fairy tales the bad guy is very easy to spot. The bad guy is always wearing a black cape so you always know who he is. Then you grown up and you realize that Prince Charming is not as easy to find as you thought. You realize the bad guy is not wearing a black cape and he's not easy to spot; he is really funny and he makes you laugh, and he has perfect hair."
%d bloggers like this: